SULFIETEN IN WIJN: DUIVELSE HOOFDPIJN OF BESCHERMENGEL?

SULFIETEN IN WIJN: DUIVELSE HOOFDPIJN OF BESCHERMENGEL?

We weten allemaal dat teveel wijn kan zorgen voor een kater. En ook ‘het gevoel van’ een kater hebben, daar kan iedereen over meepraten. Meestal krijgen de sulfieten in wijnen de schuld, maar eigenlijk is water de boosdoener. Of liever gezegd, een gebrek hieraan. Alcohol onttrekt vocht uit de hersenen, dus moet je extra water drinken om dit te compenseren. Als je dit niet doet, kun je de volgende dag met een kater wakker worden.

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een natuurlijk bijproduct die vrijkomt tijdens de alcoholische vergisting van wijn. Door gisten en suikers (natuurlijke suikers uit het vruchtvlees van druiven) samen te laten fermenteren, ontstaat alcohol en koolstofdioxide (CO2). Het bijproduct sulfiet, SO2, komt bij deze reactie in kleine hoeveelheiden vrij. Officiële formule: Gist + Suikers => Alcohol + CO2.

Waar wordt sulfiet voor gebruikt?

In de foodsector wordt sulfiet voornamelijk gebruikt voor het conserveren van levensmiddelen. Het wordt vaak toegevoegd om oxidatie, verkleuring en bederf tegen te gaan. In wijn komen sulfieten ook voor, om er voor te zorgen dat de wijn goed en stabiel blijft. De conserverende werking van sulfieten werkt in alle omstandigheden. Of het nu warm, koud, droog, nat of extreme hitte is, sulfiet behoudt haar functie altijd.

Hoeveel sulfieten zitten er in onze levensmiddelen?

Sulfieten worden vaak gekoppeld aan het ‘hoofdpijnstofje’ in wijn. Maar wat men niet weet, is dat in dagelijkse gezonde voeding veel meer sulfieten aanwezig zijn. Neem noten & zaden, met een gemiddelde sulfietwaarde van 500 mg per kilo. In salades met avocado is het gemiddelde al bijna 800 mg per kilo, in vijgen (gezonde fruitbommetjes) zit maar liefst 2000 mg sulfiet per kilo! Een kleine greep uit een aantal andere dagelijkse levensmiddelen van hoogste naar laagste waarde:
 

++++++++++++++++++++++ Gedroogd fruit
++++++++++++++++ Frietjes
+++++++++++++ Bevroren sappen
++++++++++++ Kant en klare soepen
+++++++Voorverpakte maaltijden
++++++Frisdranken
++++Droge witte wijn
+++Vruchtenjam
+++Snoep
+Droge rode wijn
 

In droge witte wijn en rosé zit maximaal 100 mg/liter, dat wil zeggen dat in rode wijnen dus nog minder sulfieten zitten!

 

“Hebben jullie ook wijnen zonder sulfiet? Daar ben ik allergisch voor”.
Sulfietallergie bestaat. Maar dit merk je dan direct de eerste keer dat je een glas wijn drinkt.  De hoeveelheid sulfiet in wijn verschilt niet per wijn, gezien de norm wettelijk bepaald is.

Geen kater? Drink water! Een gouden regel. Alcohol in wijn zorgt voor versnelde uitdroging van je hersenen. Zet dus altijd een glas water naast je wijn. Drink dus wijn samen met water……….. en voorkom een kater!