• E-Bestel
    X

Rosé wijnen kiezen op basis van kleur

Rosé wijnen kiezen op basis van kleur.

 

Rosé wijnen kun je over het algemeen verdelen in twee soorten smaakstijlen:

Eén: die met een lichte kleur, licht, fris en sappig en twee: de donkere, volle en rijpere stijl.

Het verschil in stijlen kan allerlei oorzaken hebben; herkomstregio, druivenras, soms worden er witte druiven gebruikt om rosé te maken, soms alleen blauwe druiven, dit kan verschillen per wijnmaker. In de handen van de wijnmaker zit het productieproces, welke één van de meest belangrijke factoren is tussen verschillende stijlen rosé.

Simpel gezegd: rosé wijn verkrijgt haar kleurintensiteit onder andere door de inweking van blauwe druivenschillen aan het druivensap, ook wel bekend als ‘de most’. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven eerst gekneusd, waardoor schillen hun kleurstoffen in de schil afgeven aan deze most. Zodra een wijnmaker tevreden is over de intensiteit van de rosé, worden de schillen en de most van elkaar gescheiden; daarna gaat de vergisting verder. Des te langer een wijnmaker besluit dit proces te laten duren, des te intenser (qua kleur, maar ook soms qua smaak) de rosé zal worden.

Dus: hoe langer de schilletjes en het most met elkaar in contact staan, hoe donkerder de kleur van de rosé zal zijn. Vaak komen deze donkere roséwijnen uit landen met een warm klimaat wat zich vaak vertaald in een rijpe, volle smaak. Dit is in essentie de basis in een notendop.

Gaan we dieper in de vele stijlen die er nog zijn, gaan we dieper in op regio, land van herkomst, klimaat en terroir.

Rosé kom je wereldwijd tegen, maar de meest variëteiten stijlen vind je toch wel in Europa.

Waar in Frankrijk de Provence schittert met haar status als ‘grootste roséproducent’ schittert ze tegelijkertijd met haar frisse, lichte, sappige, stijl bekend bij menig rosé liefhebber.

Meer richting Bordeaux heerst de ‘clairet’; een wat kruidigere, rijpere, iets donkere rosé, net als de stijl die we vinden in Bandol, een AOC gelegen aan het uiterste puntje van de Provence.

 

De vaak frissere, fruitige stijlen vind je ook wanneer je onze oosterburen Duitsland , bijvoorbeeld in de Ahr, bezoekt.

Spaanse rosés zijn in tegenstelling tot onze buren juist in overvloed van zon, warm en vaak droger; een regio waar de Spaanse Garnacha gek op is.

Sublieme, rijke wijnen, afgewisseld met druivenras Tempranillo, geeft een frisrijpe stijl weg.

 

Kortom een wereld waar nog veel in ontdekken valt!

Mocht je advies willen hebben over de verschillende soort en smaakstijlen die Food Focus in hun assortiment hebben, horen we het graag!