De beste haring en wijn combinaties

Een gekaakte haring bij staart pakken, eventueel uitjes eraan vast plakken en in je mond laten glijden. Hij is er weer. De heerljke en gezonde Hollandse Nieuwe, vol met Omega-3-vetzuren.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de Hollandse Nieuwe geen nieuwe jonge haring, maar een haring die zich 'vernieuwd' heeft door zich in het voorjaar te vermageren en zich daarna in de maanden April en Mei moddervet te eten. Waarna hij tussen 15 mei en 15 juni wordt gevangen, voordat hij hom en kuit gaat produceren.
Wordt hij in deze periode gevangen, smaakt hij voor velen op zijn best.
Ook bestaat de 'Hollandse Nieuwe' niet uit één soort, maar zijn er veel verschillende soorten in de Noordzee. Hier komen de meeste vandaan die wij in Nederland eten.

Er zijn wel een paar ristricties wanneer een haring een échte Hollandse Nieuwe mag heten.
Zo moet het vetpercentage minimaal 16% zijn en liever niet boven de 26%. Ook moet hij gezouten en gerijpt zijn, wat in het belang is voor het bewaren van de haring.
En vergeet ook de temperatuur niet! Experts geven aan dat bij een serveertempertauur van maximaal 7 graden Celsius hij perfect op smaak is!

Bij dit delicate fijne visje zijn er legio aan mogelijkheden om hem te combineren met een mooie wijn.
Belangrijk aspect bij het combineren van wijn en spijs is goed te kjken naar de identiteit van de vis.
De haring, een vettige vis en rauw geserveerd, vraagt vooral om wijnen die droog gemaakt zijn met fijne zuren.
Dit smaakprofiel van wijn vind je vooral terug in wijnen die puur vergist zijn op roestvrijstale tanks en vooral geen restsuiker en/of op hout hebben gelegen.

In ons assortiment hebben we verschillende voorbeelden die hier zeer goed bij passen, maar twee wijnen in ons assortiment steken hier bovenuit.
Namelijk de Sauvignon Blanc Prestigieux uit Frankijk en onze Sauvignon Blanc uit Chili.
Twee wijnen die droog gemaakt zijn, maar ook een fijne rijpheid hebben én verfijnde fruitige zuren.
Ook komen beide wijnen uit een iets warmer gebied waardoor de vettige structuur nog mooier versterkt wordt.

Optimaal genieten noemen dat!